Waarom een gezonde huidbarrière zo belangrijk is

Waarom een gezonde huidbarrière zo belangrijk is

BLOG | 15 november 2022

Een sterke huidbarrière is essentieel voor een gezonde huid. Uit wetenschap is gebleken dat bijna alle huidaandoeningen zoals acne en eczeem te wijten zijn aan een gebrek aan ceramiden die zorgen voor een sterke huidbarrière. Bij een gezonde huidbarrière voelt de huid zacht en soepel aan en is het sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Waaraan kun je zien of je huid barrière beschadigd is

Je kunt een beschadigde huidbarrière herkennen aan de volgende tekenen; de huid kan ruw aanvoelen is rood en of geïrriteerd en het kan jeuken. Een beschadigde huidbarrière kan ontstaan door bijvoorbeeld voeding of temperatuur veranderingen of onjuist cosmetica gebruik en overmatig peelen/scrubben.

Wat is de huid barrière

Simpel gezegd is de huidbarrière een waterdichte afsluiting die de buitenste lagen van de huid bij elkaar houdt. Bij een gezonde huidbarrière voelt je huid glad en zacht aan, maar als deze buitenste lagen beschadigd zijn, kan de huid er dof uitzien en ruw of droog aanvoelen.

De huidbarrière wordt gevormd door de bovenste laag van je huid, de opperhuid. Deze opperhuid kun je vergelijken met een bakstenen muur(dode huidcellen). Je cellen vormen de bakstenen en je huidvetten (lipiden) vormen het cement.

Waarom is die dan zo belangrijk

Zie de huidbarrière als een muur van een huis die bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf – regen, wind, kou en warmte -, zo beschermt je huidbarrière je tegen invloeden zoals irriterende stoffen en allergenen. Tegelijkertijd zorgt je huidbarrière ervoor dat het vocht in je huid niet naar buiten kan, dus niet kan verdampen. Bij een barrière denk je vaak aan iets wat juist tegen houdt dat is bij de huidbarrière dus niet zo. Een gezonde barrière zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je crème dus niet zo makkelijk kan verdampen maar juist goed opgenomen kan worden

Wat kan ik eraan doen om het te herstellen en te beschermen

Het gevoel van een beschadigde huid is natuurlijk nooit prettig en gelukkig zijn er heel wat manieren om die huidbarrière weer te herstellen en goed te verzorgen.

Zo kan je door middel van suppletie de huid van binnen uit gaan versterken en repareren. Waardoor de huid zichzelf weer kan gaan beschermen. Invloeden van vervuiling en zonlicht herstellen en het draagt bij aan het proces van cel vernieuwing. Skin Protect bevat een reeks krachtige antioxidanten zoals, vitamine C en E, zink, selenium. Daarnaast bevat het ook koper dat bijdraagt tot een normale pigmentatie van de huid.

Om de lipidenlaag (vetlaag) aan te vullen in de opperhuid kan je visolie gebruiken. Omega 3 vetzuren zijn heel geschikt om de huidcellen bij elkaar te houden en de huid de juiste barrière functie terug te geven. Bovendien zorgt omega 3 voor een ontstekingremmende werking. Ideaal dus bij een ontstekingsreactie als eczeem, rosacea, acne, psoriasis en een verstoorde barrière functie. Skin balance is een uitgebalanceerde omega 3 capsule van Laviesage. Maar ook adviseren wij de omega 3 olie van Eqology, heel duurzaam verkregen en zuiverste in zijn soort, bovendien vloeibaar om een hoge dosering te bereiken. En daar hebben ze speciaal voor kinderen een kidsoil ontwikkeld zodat jij je kind ook het beste kan geven op gebied van suppletie en omega 3 vetzuren voor ogen, hersenen, bloedvaten en huid.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hyaluronzuur wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomende stof in de huid met een vocht aantrekkende en vochtvasthoudende werking.

Lees verder

Wat is Cryolipolyse?

Dat is het bevriezen van vetcellen. Door een lange tijd vetcellen bloot te stellen aan kou wat gaat tot max -11 graden zorg je ervoor dat het vet zich kristalliseert en kapot gaat.

Lees verder

Weet jij wanneer je een serum gebruikt en waarom precies?

Om mee te beginnen is het handig te weten wat een serum is. Het is een product met hoge concentratie aan werkstoffen dit kunnen vitamines zijn om vocht tekort aan te vullen en de huid te beschermen of pigmentvlekjes te vervagen of fruitzuren om de huid te verdunnen en te verjongen.

Lees verder

Hoera… het is echt zomer!

Wat hebben we al veel mooie dagen gehad en wat is dat toch heerlijk die warmte van de zonnestralen op je lichaam. Je voelt je energieker en blij. Maar hoe zit dat eigenlijk met je huid?

Lees verder

Zonbescherming, waarom is het nodig?

De zon neemt toe in kracht en hoe ga je daarmee om? Wat doet het met je huid? En met je gemoed? Het is belangrijk te weten dat het achterhaald is dat je tussen 12 en 15u uit de zon moet

Lees verder

Rosacea – Rood als een roos

Ben je radeloos als het gaat om je huid? Weet je niet meer wat je moet doen? Bij Body & Beauty wél! Bij ons vind je een professioneel team met kennis over de huid, jouw huid!

Lees verder

Droge huid bij zwangerschap

Ik spreek uit ervaring als ik je vertel dat je er veel voor moet doen om die huid enigszins onder controle te houden. Schilfertjes, de bekende craquelé en jeuk door de droogte. Lees hier meer.

Lees verder

Acne

Wanneer heb je acne? Als er hier en daar een (jeugd) puistje zit? Nee, kenmerkend voor acne is dat er verschillende huidafwijkingen aanwezig zijn.

Lees verder

Ervaringen

Fijn geholpen en goede informatie!

- Mischa

Hier zijn mensen werkzaam met gekwalificeerde expertise. Ze zijn vriendelijk en zorgen voor een prettige sfeer. Ik kom hier graag! Je kan er voor meerdere behandelingen, zoals huidverbetering of permanente make-up, of schoonheidsadviezen terecht.

- Fam. Dieters

Zeer goede salon met vakkundig personeel! Fijne en goede behandelingen, mooie producten en make-up.Toppers waar ik heel erg blij mee ben! 👌🏼

- Carla

Geef een cadeautje!

Wil je iemand verwennen met een van de behandelingen bij Body & Beauty? Vraag dan nu gemakkelijk de cadeaubon aan.