
Hormonale acne: verschil tussen jongens en meisjes
Hormonale acne: verschil tussen jongens en meisjes
Hormonale acne is geen onbekend fenomeen in de puberteit; ongeveer 85% van de tieners heeft er last van. Hormonale schommelingen zijn de grootste boosdoener, die zorgen ervoor dat de talgproductie wordt gestimuleerd. Wist je ook dat de klachten tussen jongens en meisjes verschillend kunnen zijn? In deze blog leg ik je uit hoe dat zit!

Wat is acne precies?
Acne is een veelvoorkomende huidaandoening en uit zich door puistjes, mee-eters en andere onregelmatigheden op de huid. Dit gebeurt wanneer de haarzakjes in de huid verstopt raken met talg, dode huidcellen en bacteriën. Hierdoor ontstaan kleine ontstekingen in de huid. In de meeste gevallen krijgen mensen acne door hormonale veranderingen, genetica, gebruik van verkeerde producten, stress en voeding. Acne komt voornamelijk voor op het gezicht, maar het kan zich ook ontwikkelen op de schouders, rug, nek en borst.
Op welke leeftijd kan je last krijgen van hormonale acne?
Zowel jongens als meisjes kunnen in hun tienerjaren last krijgen van acne, ook wel jeugdpuistjes genoemd. Op welke leeftijd de acne zich manifesteert kan echter wel verschillen per geslacht. Bij meisjes kan acne bijvoorbeeld eerder beginnen, meestal tussen hun 11e en 14e levensjaar. Dit komt omdat hun hormonen al eerder beginnen te schommelen door de menstruatiecyclus, terwijl jongens pas later een stijging in testosteron ervaren. Jongens krijgen dan ook vaker acne tussen hun 14e en 16e levensjaar. Maar niet alleen in de puberteit kan je hormonale acne krijgen, op latere leeftijd kan het zich ook voordoen. Ook hierbij spelen hormonen vaak een rol.
De ernst van acne
De ernst van de vorm kan ook per geslacht verschillen. Meisjes hebben namelijk vaak minder ernstige vormen van hormonale acne, aangezien zij een minder hoge testosteronproductie hebben dan jongens. Door de hogere testosteronproductie komen bij jongens vaker cysten en grotere ontstekingen voor; bij hen worden de talgklieren sterker gestimuleerd. Hoewel acne bij jongens heftiger van vorm kan zijn, kunnen meisjes meer schommelingen in de ernst ervaren. Dit hangt samen met hun menstruatiecyclus, aangezien tijdens de tweede helft van de cyclus het testosterongehalte hoger is dan tijdens de eerste helft.
Hoelang je er last van kan hebben
Hormonale acne blijft vaak langer aanwezig bij jongens dan bij meisjes, soms tot de vroege volwassenheid. Dit komt door de hormonale verandering die de toename van testosteron veroorzaakt, deze is namelijk heftiger voor jongens. Bij meisjes stabiliseert de hormonale verandering die acne veroorzaakt vaak na de puberteit, waardoor het bij hen wel afneemt. Hoewel acne bij meisjes na de puberteit afneemt, kan het wel terugkeren op latere leeftijd. Wederom spelen hormonen hierbij een rol; vrouwen kunnen zwanger raken, anticonceptie slikken, en komen in de overgang.
Er zijn oplossingen!
Gelukkig zijn er genoeg dingen die je tegen hormonale acne kan doen. Met goede voeding, genoeg water drinken, en een goede huidverzorging kan je al heel ver komen. Neem gerust contact op, dan leg ik je graag uit welke voeding acne kan triggeren en wat je juist wel goed kunt eten en drinken om je huid rustiger te krijgen. Ook kan ik een huidanalyse doen, en kijken we samen naar een behandelplan met thuisverzorgingsadvies. Mocht dit niet helpen, dan is er ook de mogelijkheid voor een IPL-behandeling in de kliniek. De acne-bacterie wordt hierbij met blauw licht gedood, wat acneklachten vermindert. Ook horen fruit- en melkzuren tot het acneprogramma. Het huidoppervlak wordt hierbij verdund en celvernieuwing wordt gestimuleerd. Dit vermindert acnegevoeligheid. Ik kan je gelukkig op genoeg manieren helpen, dus laat hormonale acne niet langer je leven beïnvloeden!
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen

Geef een cadeautje!
Wil je iemand verwennen met een van de behandelingen bij Body & Beauty? Vraag dan nu gemakkelijk de cadeaubon aan.