Wat belangrijk is om te weten over acne

Wat belangrijk is om te weten over acne

Wanneer heb je acne? Als er hier en daar een (jeugd) puistje zit? Nee, kenmerkend voor acne is dat er verschillende huidafwijkingen aanwezig zijn. Zoals mee-eters (comedonen) pustels (puisten) papels (pukkels) en nodus (bulten of ontstekingen)

Mee-eters (comedonen)

Meeëters of comedonen kunnen zwart zijn (blackheads) deze zijn open en liggen bovenin het huidoppervlak en zijn vaak makkelijk te verwijderen. Maar ze kunnen ook wit zijn (whiteheads), dan zijn ze gesloten omdat er een laagje huid overheen ligt deze liggen dieper in de huid. Als de talg die erin zit toeneemt kan het wandje scheuren en kan dit uitgroeien tot een puist of erger een ontsteking. Dit proces kan versnellen als je er zelf in gaat knijpen. Laat het dus met rust en probeer met de geadviseerde producten van Body & Beauty de talgklier en of puistjes tot rust te brengen of laat de schoonheidsspecialist de comedonen en pustels verwijderen om te voorkomen dat de huid nog onrustiger word.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door meerdere factoren.Het is een aandoening van de talgklier deze zit onder het huidoppervlak. Rond de pubertijd zijn er allemaal hormonale veranderingen in het lichaam en word onder invloed van mannelijke hormonen (die wij allemaal hebben)  de talgklier groter en produceert deze in het gezicht op de borst of schouders en rug meer talg. Dit talg is ook dikker en kan moeilijker afvloeien.

De talgklier heeft een kanaaltje waar hij de talg afvoert richting het haartje waar hij bij hoort. Daar waar het haartje de opperhuid uitkomt, gaat de huid een klein stukje naar binnen. Dit noemen we ook wel een porie.

Waarom is dat belangrijk om te weten?

Omdat de cellen van de opperhuid afschilferen en dan ook in de porie terechtkomen. Doordat de huidschilfers de uitgang blokkeren, kan de talg niet weg stromen. Hierdoor kan de boel dus gaan verstoppen! De huid bevat ook diverse bacteriën, dit is ook goed want ze regelen de zuurgraad of beschermen je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

1 van de bacteriën is p-acne oftewel: propioni bacterium acnes. De p-acne bacterie houdt erg van talg, maar waar hij nog meer van houdt is een plekje zonder zuurstof. Deze zuurstofarme omgeving ontstaat wanneer je poriën verstopt raken met huidschilfers en er een ophoping van talg is. Dit is het warme nestje voor de Acne bacterie, hij gaat zich delen (vermeerderen) en gaat afvalstoffen produceren. Deze afvalstoffen irriteren de follikels en geven een ontsteking als gevolg: het begin van acne!

Het ontstaan van acne door stress

Acne kan ook ontstaan door stress denk aan een tentamenweek op school. Door angst en spanning worden er in het lichaam stresshormonen getriggerd adrenaline en noradrenaline. Deze zorgen voor een verhoogde hartslag en diepere ademhaling. Maar er komt nog een hormoon vrij namelijk cortisol: dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en dat er meer glucose in je bloed komt. De suiker zorgt voor meer energie om weerstand te bieden tegen gevaar. Cortisol heeft nog een nadelig gevolg, namelijk dat het je immuunsysteem onderdrukt.

Jouw immuunsysteem is van groot belang bij het remmen van ontstekingen en het bevorderen van herstel, dus bij teveel stress werkt je immuunsysteem niet optimaal en krijgen ontstekingen (pukkels) meer de kans!

Naast het opgejaagde gevoel van stress en spanning, heeft cortisol in geval van langdurige stress een aantal negatieve effecten op het lichaam:

 • Vermoeidheid en slapeloosheid
 • negatieve effecten op de spijsvertering
 • verminderde werking van het immuunsysteem: ontstekingen
 • spierafbraak verminderd libido (zin in vrijen)
 • hart- en vaatziekten
 • versnelling van veroudering
 • diabetes en overgewicht depressie

Zo af een toe een beetje rust en ontspanning is dus zeker aan te raden en probeer problemen op te lossen!

Maar ook is er vaak een erfelijke aanleg.

En denk ook eens aan voeding. In de salon kunnen wij je verder adviseren over welke voeding acne kan triggeren en welke nutricosmetics van LavieSage (linkje naar LavieSage) je eventueel kunt gebruiken om van binnenuit je huid ook rustiger en schoner te laten worden.

Een behandeling bij Body & Beauty

Bij Body & Beauty hebben wij  behandelingen voor acne. Als je een behandeling bij ons afspreekt dan bespreken we de volgende dingen:

 • Huidanalyse
 • Voedingsadvies
 • Behandelplan met thuisverzorgingsadvies
 • Vergoeding van de zorgverzekeraar
 • Als je nog onder de 18 jaar bent, is het fijn als. 1 van je ouders meekomt met het eerste intakegesprek

Body & Beauty heeft verschillende mogelijkheden om Acne te behandelen. Met IPL (intense pulse light) blauw licht word afgegeven door de Optima Pro om diep in de talgklierfollikel te komen waar de propioni bacterie geen zuurstof nodig heeft om te overleven en deze met het blauwe licht te doden maar ook fruitzuren en melkzuren van Rejuvi (link naar rejuvi.nl) behoren tot ons acne programma. Fruitzuren met een combinatie van glycolzuur, zink en vitamines heeft kleine moleculen en dringen diep door in de huid, dit zorgt voor verdunnen van het huidopppervlak en celvernieuwing, vermindert de poriegrootte en vermindert acne gevoeligheid. En voor acne littekens kunnen wij de bellapeel (link naar bellapeel) goed inzetten om een egaal doorbloede huid te krijgen en littekens te verminderen het huidbeeld word aanzienlijk beter. Of de deeppeel behandeling van Rejuvi waar gebruik word gemaakt van melkzuur, papaïne en salicylzuur om groeven, kuiltjes ‘pokdalig’ gezicht glad te maken.

Wij zitten in Dronten en zijn ook de specialist voor de omgeving Elburg, Zeewolde, Harderwijk, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden, Biddinghuizen. Wil je meer weten over alle mogelijkheden van acne behandelingen? Klik hier voor een gratis intakegesprek

Deel dit bericht op:

Lees ook

Vet bevriezen? Cryolipolyse maakt het mogelijk!

Wist je dat het mogelijk is om je vet te bevriezen met cryolipolyse? Een ideale manier om vet te verliezen. Je leest er alles over in dit artikel.

Lees verder

‘Permanente make-up liet me weer als mezelf voelen’

Weet je dat je niet de enige bent met acne en dat je geholpen kunt worden? Lees er hier over.

Lees verder

De tand des tijds: de oplossing voor een slappe huid

Weet je dat je niet de enige bent met acne en dat je geholpen kunt worden? Lees er hier over.

Lees verder

Het acnedossier: de rol van voeding

Weet je dat je niet de enige bent met acne en dat je geholpen kunt worden? Lees er hier over.

Lees verder

Wat valt er aan acne te doen?

Weet je dat je niet de enige bent met acne en dat je geholpen kunt worden? Lees er hier over.

Lees verder

Waarom reinig je je huid?

Het reinigen van de huid is heel belangrijk, maar waarom eigenlijk? En hoe doe je dat op de juiste manier? Lees er hier over.

Lees verder

IPL: definitief ontharen

Definitief ontharen is een ruim begrip, eigenlijk moet je zeggen duurzaam ontharen. Lees hier meer over de IPL en hoe een behandeling werkt.

Lees verder

Waarom een gezonde huidbarrière zo belangrijk is

Bij een gezonde huidbarrière voelt de huid zacht en soepel aan en is het sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hier lees je meer.

Lees verder

Hyaluronzuur wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomende stof in de huid met een vocht aantrekkende en vochtvasthoudende werking.

Lees verder

Ervaringen

Nadat ik meerdere salons gebeld had met mijn probleem, was Hilda de eerste die al aan de telefoon actief meedacht. En na de eerste afspraak heb ik nooit meer verder hoeven zoeken. Vakkundig, persoonlijk en ook gewoon hartstikke gezellig!

- Annalie

Fijn geholpen en goede informatie!

- Mischa

Hier zijn mensen werkzaam met gekwalificeerde expertise. Ze zijn vriendelijk en zorgen voor een prettige sfeer. Ik kom hier graag! Je kan er voor meerdere behandelingen, zoals huidverbetering of permanente make-up, of schoonheidsadviezen terecht.

- Fam. Dieters

Geef een cadeautje!

Wil je iemand verwennen met een van de behandelingen bij Body & Beauty? Vraag dan nu gemakkelijk de cadeaubon aan.