body en beauty

Wat belangrijk is om te weten over acne

Wat belangrijk is om te weten over acne

Wanneer heb je acne? Als er hier en daar een (jeugd) puistje zit? Nee, kenmerkend voor acne is dat er verschillende huidafwijkingen aanwezig zijn. Zoals mee-eters (comedonen) pustels (puisten) papels (pukkels) en nodus (bulten of ontstekingen)

Mee-eters (comedonen)

Meeëters of comedonen kunnen zwart zijn (blackheads) deze zijn open en liggen bovenin het huidoppervlak en zijn vaak makkelijk te verwijderen. Maar ze kunnen ook wit zijn (whiteheads), dan zijn ze gesloten omdat er een laagje huid overheen ligt deze liggen dieper in de huid. Als de talg die erin zit toeneemt kan het wandje scheuren en kan dit uitgroeien tot een puist of erger een ontsteking. Dit proces kan versnellen als je er zelf in gaat knijpen. Laat het dus met rust en probeer met de geadviseerde producten van Body & Beauty de talgklier en of puistjes tot rust te brengen of laat de schoonheidsspecialist de comedonen en pustels verwijderen om te voorkomen dat de huid nog onrustiger word.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door meerdere factoren.Het is een aandoening van de talgklier deze zit onder het huidoppervlak. Rond de pubertijd zijn er allemaal hormonale veranderingen in het lichaam en word onder invloed van mannelijke hormonen (die wij allemaal hebben)  de talgklier groter en produceert deze in het gezicht op de borst of schouders en rug meer talg. Dit talg is ook dikker en kan moeilijker afvloeien.

De talgklier heeft een kanaaltje waar hij de talg afvoert richting het haartje waar hij bij hoort. Daar waar het haartje de opperhuid uitkomt, gaat de huid een klein stukje naar binnen. Dit noemen we ook wel een porie.

Waarom is dat belangrijk om te weten?

Omdat de cellen van de opperhuid afschilferen en dan ook in de porie terechtkomen. Doordat de huidschilfers de uitgang blokkeren, kan de talg niet weg stromen. Hierdoor kan de boel dus gaan verstoppen! De huid bevat ook diverse bacteriën, dit is ook goed want ze regelen de zuurgraad of beschermen je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

1 van de bacteriën is p-acne oftewel: propioni bacterium acnes. De p-acne bacterie houdt erg van talg, maar waar hij nog meer van houdt is een plekje zonder zuurstof. Deze zuurstofarme omgeving ontstaat wanneer je poriën verstopt raken met huidschilfers en er een ophoping van talg is. Dit is het warme nestje voor de Acne bacterie, hij gaat zich delen (vermeerderen) en gaat afvalstoffen produceren. Deze afvalstoffen irriteren de follikels en geven een ontsteking als gevolg: het begin van acne!

Het ontstaan van acne door stress

Acne kan ook ontstaan door stress denk aan een tentamenweek op school. Door angst en spanning worden er in het lichaam stresshormonen getriggerd adrenaline en noradrenaline. Deze zorgen voor een verhoogde hartslag en diepere ademhaling. Maar er komt nog een hormoon vrij namelijk cortisol: dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en dat er meer glucose in je bloed komt. De suiker zorgt voor meer energie om weerstand te bieden tegen gevaar. Cortisol heeft nog een nadelig gevolg, namelijk dat het je immuunsysteem onderdrukt.

Jouw immuunsysteem is van groot belang bij het remmen van ontstekingen en het bevorderen van herstel, dus bij teveel stress werkt je immuunsysteem niet optimaal en krijgen ontstekingen (pukkels) meer de kans!

Naast het opgejaagde gevoel van stress en spanning, heeft cortisol in geval van langdurige stress een aantal negatieve effecten op het lichaam:

 • Vermoeidheid en slapeloosheid
 • negatieve effecten op de spijsvertering
 • verminderde werking van het immuunsysteem: ontstekingen
 • spierafbraak verminderd libido (zin in vrijen)
 • hart- en vaatziekten
 • versnelling van veroudering
 • diabetes en overgewicht depressie

Zo af een toe een beetje rust en ontspanning is dus zeker aan te raden en probeer problemen op te lossen!

Maar ook is er vaak een erfelijke aanleg.

En denk ook eens aan voeding. In de salon kunnen wij je verder adviseren over welke voeding acne kan triggeren en welke nutricosmetics van LavieSage (linkje naar LavieSage) je eventueel kunt gebruiken om van binnenuit je huid ook rustiger en schoner te laten worden.

Een behandeling bij Body & Beauty

Bij Body & Beauty hebben wij  behandelingen voor acne. Als je een behandeling bij ons afspreekt dan bespreken we de volgende dingen:

 • Huidanalyse
 • Voedingsadvies
 • Behandelplan met thuisverzorgingsadvies
 • Vergoeding van de zorgverzekeraar
 • Als je nog onder de 18 jaar bent, is het fijn als. 1 van je ouders meekomt met het eerste intakegesprek

Body & Beauty heeft verschillende mogelijkheden om Acne te behandelen. Met IPL (intense pulse light) blauw licht word afgegeven door de Optima Pro om diep in de talgklierfollikel te komen waar de propioni bacterie geen zuurstof nodig heeft om te overleven en deze met het blauwe licht te doden maar ook fruitzuren en melkzuren van Rejuvi (link naar rejuvi.nl) behoren tot ons acne programma. Fruitzuren met een combinatie van glycolzuur, zink en vitamines heeft kleine moleculen en dringen diep door in de huid, dit zorgt voor verdunnen van het huidopppervlak en celvernieuwing, vermindert de poriegrootte en vermindert acne gevoeligheid. En voor acne littekens kunnen wij de bellapeel (link naar bellapeel) goed inzetten om een egaal doorbloede huid te krijgen en littekens te verminderen het huidbeeld word aanzienlijk beter. Of de deeppeel behandeling van Rejuvi waar gebruik word gemaakt van melkzuur, papaïne en salicylzuur om groeven, kuiltjes ‘pokdalig’ gezicht glad te maken.

Wij zitten in Dronten en zijn ook de specialist voor de omgeving Elburg, Zeewolde, Harderwijk, Lelystad, Kampen, IJsselmuiden, Biddinghuizen. Wil je meer weten over alle mogelijkheden van acne behandelingen? Klik hier voor een gratis intakegesprek

Deel dit bericht op:

Lees ook

Het acnedossier: het verband tussen stress en acne

Bij vlagen van stress merk je dat aan je lichaam, maar ook aan je huid. Wat kun je daaraan doen? Lees het in dit blog!

Lees verder

PMU? Dat is professioneel maatwerk!

Met PMU hoef jij nooit meer je wenkbrauwen in te vullen en word je elke dag met perfecte wenkbrauwen wakker, op maat gemaakt voor jouw gezicht. Lees het hier!

Lees verder

Alles wat je wilt weten over hormonale acne

Hormonale acne is een vervelend en hardnekkig huidprobleem. Hoe ontstaat het, en hoe pak je het aan? Je leest er alles over in dit blog!

Lees verder

Naverzorging van pmu: wat is waar en niet waar?

Wat weet jij over de naverzorging van permanente make-up? In dit blogartikel lees je de feiten en fabels.

Lees verder

Acne en de impact op je zelfvertrouwen

Wanneer je last hebt van acne, kan dit je zelfvertrouwen flink beschadigen. Daarom help ik je bij Body & Beauty graag. Lees hier meer!

Lees verder

Hilda helpt: permanente make-up na chemotherapie

Haarverlies door chemotherapie is lastig. Jij ziet je wenkbrauwen graag weer strak en donker. Permanente make-up biedt de uitkomst! Lees hier meer.

Lees verder

Terug in de tijd met radiofrequentie

Om je huid te verstrakken, is er een mooie techniek, genaamd radiofrequentie. Hoe dit werkt? Je leest in dit blogartikel er alles over!

Lees verder

Het acnedossier: de feiten en fabels

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem, maar wat is er eigenlijk waar en niet waar? Je leest hier de feiten en fabels!

Lees verder

Vet bevriezen? Cryolipolyse maakt het mogelijk!

Wist je dat het mogelijk is om je vet te bevriezen met cryolipolyse? Een ideale manier om vet te verliezen. Je leest er alles over in dit artikel.

Lees verder

Ervaringen

Ik ben enorm blij met de behandeling van Hilda! Ze was rustig en nam alle tijd! Ben superblij met het resultaat!

- Mariska van der Wal

Ik vind het heel prettig om daar te komen. De ontvangst is heel hartelijk. Ik ben altijd heel tevreden over het resultaat en de manier zoals het uitgevoerd wordt.

- Henny Wardenaar

Professioneel, vriendelijk en zeer kundig. Een echte aanrader!!

- Astrid Janssen

Geef een cadeautje!

Wil je iemand verwennen met een van de behandelingen bij Body & Beauty? Vraag dan nu gemakkelijk de cadeaubon aan.