Het acnedossier: het verband tussen stress en acne

Het acnedossier: het verband tussen stress en acne

Je studie vraagt veel van je, op het werk is het drukker dan ooit of je privésituatie eist veel van je aandacht en zorgen op. Wat het ook is, het vergt veel van je. En zonder de juiste ontlading kan dit leiden tot stress. Er zijn talloze factoren die stress kunnen veroorzaken. Zeker op de lange termijn kan zo’n hoge mate van stress een impact hebben op zowel je mentale gezondheid als je huid, waarbij bijvoorbeeld acne een veelvoorkomend gevolg kan zijn.

Stress als veroorzaker

Stress kan je stofwisseling verstoren, wat op zijn beurt leidt tot slechter slapen, veranderingen in je eetlust en mogelijk meer prikkelbaarheid. Helaas is acne vaak een logisch gevolg van deze stress. Tijdens stress worden hormonen geproduceerd die de talgklieren beïnvloeden, wat resulteert in verstopping en ontsteking, en dus acne. Bovendien vertraagt stress het natuurlijke herstelproces van de huid.

Pulken

Naast het feit dat stress zelf acne kan veroorzaken, hebben veel mensen de neiging om aan hun huid te pulken wanneer ze gestrest zijn. Dit kan voortkomen uit de behoefte om iets met hun handen te doen, of het kan een gewoonte zijn, vergelijkbaar met nagelbijten tijdens stress. Dit kan bijvoorbeeld het openknijpen van puistjes, krabben aan de gezichtshuid of het herhaaldelijk openkrabben van verse of herstellende acne omvatten. Dit bemoeilijkt het herstelproces van acne en kan littekens en putjes, ook wel bekend als ‘kratertjes’, veroorzaken.

Stressacne herkennen

Stressacne wordt gekenmerkt door mee-eters en puistjes. Mee-eters zijn herkenbaar als zwarte stipjes, meestal aanwezig rond de neus en op de T-zone. Daarnaast kan je huid er doffer uitzien en kunnen donkere kringen onder de ogen verschijnen, vooral als je hier gevoelig voor bent.

Begin bij de basis

Natuurlijk is het belangrijk om stress bij de basis aan te pakken. Als je merkt dat je gedurende een langere periode last hebt van stress zonder verlichting, is het raadzaam om dit met je huisarts te bespreken. Het ondernemen van activiteiten die je rust geven, zoals lezen, sporten, wandelen of naar muziek luisteren, kan ook helpen. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten, zodat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om met de stress om te gaan. Bij Body & Beauty adviseer ik je graag over gezonde voeding. Bovendien kan ik je adviseren over behandelingen en producten om je te helpen ontspannen en je huid weerbaar te maken tegen stress.

Deel dit bericht op:

Lees ook

PMU? Dat is professioneel maatwerk!

Met PMU hoef jij nooit meer je wenkbrauwen in te vullen en word je elke dag met perfecte wenkbrauwen wakker, op maat gemaakt voor jouw gezicht. Lees het hier!

Lees verder

Alles wat je wilt weten over hormonale acne

Hormonale acne is een vervelend en hardnekkig huidprobleem. Hoe ontstaat het, en hoe pak je het aan? Je leest er alles over in dit blog!

Lees verder

Naverzorging van pmu: wat is waar en niet waar?

Wat weet jij over de naverzorging van permanente make-up? In dit blogartikel lees je de feiten en fabels.

Lees verder

Acne en de impact op je zelfvertrouwen

Wanneer je last hebt van acne, kan dit je zelfvertrouwen flink beschadigen. Daarom help ik je bij Body & Beauty graag. Lees hier meer!

Lees verder

Hilda helpt: permanente make-up na chemotherapie

Haarverlies door chemotherapie is lastig. Jij ziet je wenkbrauwen graag weer strak en donker. Permanente make-up biedt de uitkomst! Lees hier meer.

Lees verder

Terug in de tijd met radiofrequentie

Om je huid te verstrakken, is er een mooie techniek, genaamd radiofrequentie. Hoe dit werkt? Je leest in dit blogartikel er alles over!

Lees verder

Het acnedossier: de feiten en fabels

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem, maar wat is er eigenlijk waar en niet waar? Je leest hier de feiten en fabels!

Lees verder

Vet bevriezen? Cryolipolyse maakt het mogelijk!

Wist je dat het mogelijk is om je vet te bevriezen met cryolipolyse? Een ideale manier om vet te verliezen. Je leest er alles over in dit artikel.

Lees verder

‘Permanente make-up liet me weer als mezelf voelen’

Weet je dat je niet de enige bent met acne en dat je geholpen kunt worden? Lees er hier over.

Lees verder

Ervaringen

Ik ben enorm blij met de behandeling van Hilda! Ze was rustig en nam alle tijd! Ben superblij met het resultaat!

- Mariska van der Wal

Ik vind het heel prettig om daar te komen. De ontvangst is heel hartelijk. Ik ben altijd heel tevreden over het resultaat en de manier zoals het uitgevoerd wordt.

- Henny Wardenaar

Professioneel, vriendelijk en zeer kundig. Een echte aanrader!!

- Astrid Janssen

Geef een cadeautje!

Wil je iemand verwennen met een van de behandelingen bij Body & Beauty? Vraag dan nu gemakkelijk de cadeaubon aan.