Het acnedossier: de rol van voeding
Het acnedossier: de rol van voeding
Van chocolade krijg je puistjes. Tenminste, dat is wat je moeder vroeger altijd tegen je zei. Maar was dat echt zo, of was het gewoon een slimme truc om jou gezonder te laten eten? De relatie tussen voeding en acne is de afgelopen decennia veelvuldig onderzocht, en als je het internet afstruint, kom je een zee aan feiten en fabels tegen.
De rol van chocola
Om je maar direct gerust te stellen: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er geen direct verband is tussen acne en chocolade. Maar voordat je direct naar die chocoladereep grijpt, moet je weten dat acne wel kan verergeren door het eten van (melk)chocolade. Dit komt doordat chocolade veel suiker bevat. Een hoge inname van suiker kan de bloedsuikerspiegel verhogen en ontstekingen bevorderen, wat de kans op acne vergroot. Pure chocolade van ten minste 75% cacao of meer is wel gezond voor huid, bloedvaten en hart.
Zuivelproducten
Daarnaast bevat melkchocolade zuivel. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de relatie tussen voeding en acne hebben wél een verband aangetoond tussen zuivelproducten (met name magere melk) en acne. Zuivel bevat hormonen en groeifactoren die mogelijk invloed kunnen hebben op ontstekingsprocessen in je lichaam en huid. Met name melk, maar ook kaas en andere zuivel, raad ik sterk af als je gevoelig bent voor acne – al is het in ieder eetpatroon verstandig om dit te matigen of weg te laten.
Wat dan wel?
Welke voeding is dan wél goed voor de acnehuid? Over het algemeen geldt natuurlijk: gezonde voeding, gezond lichaam (en dus een gezonde huid). De volgende voedingsmiddelen kunnen de gezondheid van je huid bevorderen:
- Kleurrijke groenten en fruit zitten boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een gezonde huid. Ze verminderen ontstekingen en bevorderen een egale huid. Daag jezelf bijvoorbeeld eens uit om de regenboog te eten: rode appels, sinaasappels, bananen, broccoli, bessen en bieten. Eet vooral seizoensgroenten, eventueel uit de diepvries.
- Magere eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van weefsels. Kip, kalkoen, vette, kortlevende vis, bonen en linzen bevatten aminozuren die de huid helpen herstellen en gezond houden.
- Gezonde vetten (met de nadruk op gezond!) zoals avocado, noten, zaden en olijfolie (omega 9) bevatten omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de huid kunnen kalmeren. Bovendien helpen ze de huidbarrière gezond te houden, waardoor het risico op ontstekingen en acne wordt verminderd, zo niet verdwijnt.
- Volkorenproducten zoals bruine zilvervliesrijst en quinoa hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze langzamer worden verteerd en de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Het vermindert hormonale schommelingen, waardoor acne vermindert.
- Water. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar hydratatie is key!
Iedere huid is uniek
Het is wel belangrijk om te benadrukken dat acne een complexe aandoening is die niet afhankelijk is van één enkel voedingsmiddel. Bovendien is iedere huid uniek. Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet hetzelfde resultaat op te leveren voor een ander. Vaak is het een kwestie van experimenteren welke voedingsmiddelen je huid positief of negatief beïnvloeden. Luister naar je huid en observeer hoe deze reageert op verschillende soorten voeding. Meestal raad ik aan een periode van vier weken iets achterwege te laten en te kijken wat het doet met je huid.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Geef een cadeautje!
Wil je iemand verwennen met een van de behandelingen bij Body & Beauty? Vraag dan nu gemakkelijk de cadeaubon aan.