Het acnedossier: de rol van voeding

Het acnedossier: de rol van voeding

Van chocolade krijg je puistjes. Tenminste, dat is wat je moeder vroeger altijd tegen je zei. Maar was dat echt zo, of was het gewoon een slimme truc om jou gezonder te laten eten? De relatie tussen voeding en acne is de afgelopen decennia veelvuldig onderzocht, en als je het internet afstruint, kom je een zee aan feiten en fabels tegen.

De rol van chocola

Om je maar direct gerust te stellen: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er geen direct verband is tussen acne en chocolade. Maar voordat je direct naar die chocoladereep pakt, moet je weten dat acne wel kan verergeren door het eten van (melk)chocolade. Dit komt doordat chocolade veel suiker bevat. Een hoge inname van suiker kan de bloedsuikerspiegel verhogen en ontstekingen bevorderen, wat de kans op acne vergroot. Pure chocolade van ten minste 75% cacao of meer is wel gezond voor huid, bloedvaten en hart.

Zuivelproducten

Daarnaast bevat melkchocolade zuivel. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de relatie tussen voeding en acne hebben wél een verband aangetoond tussen zuivelproducten (met name magere melk) en acne. Zuivel bevat hormonen en groeifactoren die mogelijk invloed kunnen hebben op ontstekingsprocessen in je lichaam en huid. Met name melk, maar ook kaas en andere zuivel, raad ik sterk af als je gevoelig bent voor acne – al is het in ieder eetpatroon verstandig dit te matigen of weg te laten.

Wat dan wel?

Welke voeding is dan wél goed voor de acnehuid? Over het algemeen geldt natuurlijk: gezonde voeding, gezond lichaam (en dus een gezonde huid). De volgende voedingsmiddelen kunnen de gezondheid van je huid bevorderen:

Iedere huid is uniek

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat acne een complexe aandoening is die niet afhankelijk is van één enkel voedingsmiddel. Bovendien is iedere huid uniek. Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet hetzelfde resultaat op te leveren voor een ander. Vaak is het een kwestie van experimenteren welke voedingsmiddelen je huid positief of negatief beïnvloeden. Luister naar je huid en observeer hoe deze reageert op verschillende soorten voeding. Meestal raad ik aan een periode van vier weken iets achterwege te laten en te kijken wat het doet met je huid.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Vet bevriezen? Cryolipolyse maakt het mogelijk!

Wist je dat het mogelijk is om je vet te bevriezen met cryolipolyse? Een ideale manier om vet te verliezen. Je leest er alles over in dit artikel.

Lees verder

‘Permanente make-up liet me weer als mezelf voelen’

Weet je dat je niet de enige bent met acne en dat je geholpen kunt worden? Lees er hier over.

Lees verder

De tand des tijds: de oplossing voor een slappe huid

Weet je dat je niet de enige bent met acne en dat je geholpen kunt worden? Lees er hier over.

Lees verder

Wat valt er aan acne te doen?

Weet je dat je niet de enige bent met acne en dat je geholpen kunt worden? Lees er hier over.

Lees verder

Waarom reinig je je huid?

Het reinigen van de huid is heel belangrijk, maar waarom eigenlijk? En hoe doe je dat op de juiste manier? Lees er hier over.

Lees verder

IPL: definitief ontharen

Definitief ontharen is een ruim begrip, eigenlijk moet je zeggen duurzaam ontharen. Lees hier meer over de IPL en hoe een behandeling werkt.

Lees verder

Waarom een gezonde huidbarrière zo belangrijk is

Bij een gezonde huidbarrière voelt de huid zacht en soepel aan en is het sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hier lees je meer.

Lees verder

Hyaluronzuur wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomende stof in de huid met een vocht aantrekkende en vochtvasthoudende werking.

Lees verder

Wat is Cryolipolyse?

Dat is het bevriezen van vetcellen. Door een lange tijd vetcellen bloot te stellen aan kou wat gaat tot max -11 graden zorg je ervoor dat het vet zich kristalliseert en kapot gaat.

Lees verder

Ervaringen

Nadat ik meerdere salons gebeld had met mijn probleem, was Hilda de eerste die al aan de telefoon actief meedacht. En na de eerste afspraak heb ik nooit meer verder hoeven zoeken. Vakkundig, persoonlijk en ook gewoon hartstikke gezellig!

- Annalie

Fijn geholpen en goede informatie!

- Mischa

Hier zijn mensen werkzaam met gekwalificeerde expertise. Ze zijn vriendelijk en zorgen voor een prettige sfeer. Ik kom hier graag! Je kan er voor meerdere behandelingen, zoals huidverbetering of permanente make-up, of schoonheidsadviezen terecht.

- Fam. Dieters

Geef een cadeautje!

Wil je iemand verwennen met een van de behandelingen bij Body & Beauty? Vraag dan nu gemakkelijk de cadeaubon aan.