body en beauty

Het acnedossier: de rol van voeding

Het acnedossier: de rol van voeding

Van chocolade krijg je puistjes. Tenminste, dat is wat je moeder vroeger altijd tegen je zei. Maar was dat echt zo, of was het gewoon een slimme truc om jou gezonder te laten eten? De relatie tussen voeding en acne is de afgelopen decennia veelvuldig onderzocht, en als je het internet afstruint, kom je een zee aan feiten en fabels tegen.

De rol van chocola

Om je maar direct gerust te stellen: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er geen direct verband is tussen acne en chocolade. Maar voordat je direct naar die chocoladereep grijpt, moet je weten dat acne wel kan verergeren door het eten van (melk)chocolade. Dit komt doordat chocolade veel suiker bevat. Een hoge inname van suiker kan de bloedsuikerspiegel verhogen en ontstekingen bevorderen, wat de kans op acne vergroot. Pure chocolade van ten minste 75% cacao of meer is wel gezond voor huid, bloedvaten en hart.

Zuivelproducten

Daarnaast bevat melkchocolade zuivel. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de relatie tussen voeding en acne hebben wél een verband aangetoond tussen zuivelproducten (met name magere melk) en acne. Zuivel bevat hormonen en groeifactoren die mogelijk invloed kunnen hebben op ontstekingsprocessen in je lichaam en huid. Met name melk, maar ook kaas en andere zuivel, raad ik sterk af als je gevoelig bent voor acne – al is het in ieder eetpatroon verstandig om dit te matigen of weg te laten.

Wat dan wel?

Welke voeding is dan wél goed voor de acnehuid? Over het algemeen geldt natuurlijk: gezonde voeding, gezond lichaam (en dus een gezonde huid). De volgende voedingsmiddelen kunnen de gezondheid van je huid bevorderen:

Iedere huid is uniek

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat acne een complexe aandoening is die niet afhankelijk is van één enkel voedingsmiddel. Bovendien is iedere huid uniek. Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet hetzelfde resultaat op te leveren voor een ander. Vaak is het een kwestie van experimenteren welke voedingsmiddelen je huid positief of negatief beïnvloeden. Luister naar je huid en observeer hoe deze reageert op verschillende soorten voeding. Meestal raad ik aan een periode van vier weken iets achterwege te laten en te kijken wat het doet met je huid.

Deel dit bericht op:

Lees ook

PMU? Dat is professioneel maatwerk!

Met PMU hoef jij nooit meer je wenkbrauwen in te vullen en word je elke dag met perfecte wenkbrauwen wakker, op maat gemaakt voor jouw gezicht. Lees het hier!

Lees verder

Alles wat je wilt weten over hormonale acne

Hormonale acne is een vervelend en hardnekkig huidprobleem. Hoe ontstaat het, en hoe pak je het aan? Je leest er alles over in dit blog!

Lees verder

Naverzorging van pmu: wat is waar en niet waar?

Wat weet jij over de naverzorging van permanente make-up? In dit blogartikel lees je de feiten en fabels.

Lees verder

Acne en de impact op je zelfvertrouwen

Wanneer je last hebt van acne, kan dit je zelfvertrouwen flink beschadigen. Daarom help ik je bij Body & Beauty graag. Lees hier meer!

Lees verder

Hilda helpt: permanente make-up na chemotherapie

Haarverlies door chemotherapie is lastig. Jij ziet je wenkbrauwen graag weer strak en donker. Permanente make-up biedt de uitkomst! Lees hier meer.

Lees verder

Terug in de tijd met radiofrequentie

Om je huid te verstrakken, is er een mooie techniek, genaamd radiofrequentie. Hoe dit werkt? Je leest in dit blogartikel er alles over!

Lees verder

Het acnedossier: de feiten en fabels

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem, maar wat is er eigenlijk waar en niet waar? Je leest hier de feiten en fabels!

Lees verder

Vet bevriezen? Cryolipolyse maakt het mogelijk!

Wist je dat het mogelijk is om je vet te bevriezen met cryolipolyse? Een ideale manier om vet te verliezen. Je leest er alles over in dit artikel.

Lees verder

‘Permanente make-up liet me weer als mezelf voelen’

Weet je dat je niet de enige bent met acne en dat je geholpen kunt worden? Lees er hier over.

Lees verder

Ervaringen

Ik ben enorm blij met de behandeling van Hilda! Ze was rustig en nam alle tijd! Ben superblij met het resultaat!

- Mariska van der Wal

Ik vind het heel prettig om daar te komen. De ontvangst is heel hartelijk. Ik ben altijd heel tevreden over het resultaat en de manier zoals het uitgevoerd wordt.

- Henny Wardenaar

Professioneel, vriendelijk en zeer kundig. Een echte aanrader!!

- Astrid Janssen

Geef een cadeautje!

Wil je iemand verwennen met een van de behandelingen bij Body & Beauty? Vraag dan nu gemakkelijk de cadeaubon aan.