body en beauty

Alles wat je wilt weten over hormonale acne

Alles wat je wilt weten over hormonale acne

Je menstrueert, slikt de anticonceptiepil, zit nog in de puberteit of bent zwanger en plots word je wakker met een gezicht vol puistjes. Dit is geen toeval. Je hormonen hebben namelijk aanzienlijke invloed op processen in je lichaam, waaronder de conditie van je huid. Hormonale acne ontstaat dan ook door schommelingen in je hormoonhuishouding.

Wat zie je?

Hormonale acne is vaak meer dan een vervelend puistje midden op je voorhoofd. Deze vorm van acne is vaak heftig. De ontstekingen zijn diep en de talgklieren zijn verstopt. Soms kan acne ontstaan door externe factoren, zoals zonlicht, stress, vervuilende stoffen of cosmetica. Maar als het uit het niets ontstaat, dan heeft het vaak met je hormonen te maken. Zo herken je hormonale acne:

Wanneer heb je last?

Hormonen fluctueren tijdens bepaalde levensfasen, waardoor acne in vlagen kan verschijnen en verdwijnen. Deze hormonale schommelingen leiden tot een toename van olie en talg, wat resulteert in verstopte poriën en ontstoken talgklieren, wat weer leidt tot acne. Hoewel het belangrijk is om een goede huidverzorgingsroutine te hebben om factoren die onder jouw controle vallen te beheersen en huidproblemen te voorkomen, blijft hormonale acne hardnekkig en is het vaak moeilijk te behandelen met alleen huidverzorgingsproducten.

Wat kun je doen?

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening kunt houden om je lichaam in balans te houden, zoals voeding en levensstijl. Een goede nachtrust is bijvoorbeeld essentieel. Door een diep en kwalitatief slaappatroon te behouden, kun je stress verminderen, wat op zijn beurt gunstig is voor je hormonale balans. Daarnaast is het belangrijk om je gezicht alleen aan te raken met schone handen en bij voorkeur zo min mogelijk. Het uitknijpen van puistjes moet ten strengste worden vermeden, omdat dit niet alleen de huid verder irriteert, maar ook littekens kan veroorzaken en de verspreiding van bacteriën die in de talgklieren leven kan bevorderen, wat kan leiden tot een toename van acne.

Maak een afspraak!

Wanneer je last hebt van hormonale acne help ik je graag om dit vervelende huidprobleem zo goed mogelijk aan te pakken. Zo adviseer ik je bijvoorbeeld over voeding, en over de juiste producten om je huid te laten kalmeren. Ook bied ik verschillende behandelingen om acnelittekens te verhelpen. Neem gerust contact op voor meer informatie of maak hier je afspraak!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een slappe huid na gewichtsverlies tegengaan

Er zijn verschillende manieren om huidverslapping tegen te gaan, met radiofrequentie als een van de meest effectieve behandelmethoden. Lees meer!

Lees verder

Het acnedossier: waarom je je puistjes echt met rust moet laten

Het is zó verleidelijk: het witte kopje van je puistje even uitknijpen, of dat rode bultje eraf krabben en bedekken met concealer. In dit blog vertel ik je waarom je je puistjes echt met rust moet laten.

Lees verder

Het acnedossier: het verband tussen stress en acne

Bij vlagen van stress merk je dat aan je lichaam, maar ook aan je huid. Wat kun je daaraan doen? Lees het in dit blog!

Lees verder

PMU? Dat is professioneel maatwerk!

Met PMU hoef jij nooit meer je wenkbrauwen in te vullen en word je elke dag met perfecte wenkbrauwen wakker, op maat gemaakt voor jouw gezicht. Lees het hier!

Lees verder

Naverzorging van pmu: wat is waar en niet waar?

Wat weet jij over de naverzorging van permanente make-up? In dit blogartikel lees je de feiten en fabels.

Lees verder

Acne en de impact op je zelfvertrouwen

Wanneer je last hebt van acne, kan dit je zelfvertrouwen flink beschadigen. Daarom help ik je bij Body & Beauty graag. Lees hier meer!

Lees verder

Hilda helpt: permanente make-up na chemotherapie

Haarverlies door chemotherapie is lastig. Jij ziet je wenkbrauwen graag weer strak en donker. Permanente make-up biedt de uitkomst! Lees hier meer.

Lees verder

Terug in de tijd met radiofrequentie

Om je huid te verstrakken, is er een mooie techniek, genaamd radiofrequentie. Hoe dit werkt? Je leest in dit blogartikel er alles over!

Lees verder

Het acnedossier: de feiten en fabels

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem, maar wat is er eigenlijk waar en niet waar? Je leest hier de feiten en fabels!

Lees verder

Ervaringen

Ik ben enorm blij met de behandeling van Hilda! Ze was rustig en nam alle tijd! Ben superblij met het resultaat!

- Mariska van der Wal

Ik vind het heel prettig om daar te komen. De ontvangst is heel hartelijk. Ik ben altijd heel tevreden over het resultaat en de manier zoals het uitgevoerd wordt.

- Henny Wardenaar

Professioneel, vriendelijk en zeer kundig. Een echte aanrader!!

- Astrid Janssen

Geef een cadeautje!

Wil je iemand verwennen met een van de behandelingen bij Body & Beauty? Vraag dan nu gemakkelijk de cadeaubon aan.